Evo kako su velike tech kompanije dobile svoja imena

Bez autora
Feb 11 2024

Da li vam je ikada palo na pamet kako su velike tehnološke kompanije poput Microsofta i Sonyja došle do svojih imena?

Iza većine tih kompanija krije se zanimljiva priča o tome kako su došli do svojih naziva, piše Index.hr.

Samsung

Samsung je kombinacija dviju riječi - "Sam" i "Sung" - što se prevodi kao tri zvijezde. Prema službenoj historiji kompanije, osnivač Lee Byung-chull odabrao je ovo ime kako bi odražavalo njegovu viziju kompanije. Tri simbolizira veličinu, obilje i snagu, dok zvijezda predstavlja svjetlost, uzvišenost i vječni sjaj. U stvari, tri zvjezdice bile su značajan dio Samsungovog logotipa od njegovog početka 1938. godine do 1993. godine, kada je došlo do promjene u dizajnu logotipa koji nam je danas poznat.

Apple

Za ovo ime postoje dvije verzije kako je nastalo. Steve Jobs je u biografiji Waltera Isaacsona otkrio da je ime "Apple" smislio dok je prakticirao frutarijansku dijetu. Nakon što je posjetio farmu jabuka, smatrao je da ime zvuči "zabavno, živahno i ne zastrašujuće".

Prema drugoj verziji, kada je Apple osnovan 1976. godine, postojala je praksa da tvrtke biraju imena koja bi se pojavljivala na početku telefonskog imenika, kako bi bile lakše pronađene. Ideja je bila da bi kupci, tražeći proizvod, možda počeli s A. Ime "Apple" je odabrano s tom svrhom, kako bi nova kompjuterska kompanija bila pri vrhu popisa, iznad konkurentskog Atarija, za koji je Jobs radio.

Čini se da u obje verzije ima istine. Jobs je u prezentaciji 1980. rekao da su Appleu dali ime dijelom zato što je volio jabuke, a djelomično zato što je Apple ispred Atarija u imeniku.

Amazon

Prije nego što je nazvan Amazon, originalno ime za kompaniju koju je osnovao Jeff Bezos bilo je "Cadabra". Međutim, Bezos je brzo shvatio da ime "Cadabra" može biti pomiješano u izgovoru s engleskom riječi cadaver - leš, što nije bilo baš poželjno. Stoga je promijenio ime u "Amazon" jer je ime počinjalo slovom "A" i tako povećalo šanse da se kompanija pojavi na početku bilo kojeg online abecednog popisa. Osim toga, Bezosu se svidjelo ime jer je rijeka Amazona bila drugačija, egzotična i najveća na svijetu, trio karakteristika za koje se nadao da će jednog dana biti primjenjive na njegovu internetsku trgovinu.

Microsoft

Ime Microsoft osmislio je suosnivač Paul Allen. Naziv je sinteza riječi mikroprocesor i softver. Izvorno je naziv tvrtke bio Micro-Soft, ali je crtica na kraju uklonjena. Zanimljivo, Allen i Bill Gates igrali su se s idejom da svoju tvrtku nazovu "Allen & Gates" prije nego što odustali od toga jer su željeli da njihova tvrtka ostane relevantna dugo nakon njihovog angažmana u tvrtki.

Sony

Sony je dobio ime kada su osnivači Masaru Ibuka i Akio Morita tražili kratko, prepoznatljivo ime za svoju tvrtku koja je počela kao Tokyo Telecommunications Engineering Corporation. Ibuka je predložio ime "Sony" koje je kombinacija latinske riječi "sonus", što znači "zvuk", i "sonny", uobičajenog žargonskog izraza koji se koristio 1950-ih u Americi za mladog dečka, kako bi stvorio globalno prepoznatljivo i lako izgovorljivo ime.

LG

LG je dobio ime kada je kompanija počela kao fabrika hemijskih proizvoda 1947. godine pod imenom "Lak-Hui (Lucky) Chemical Industrial Corp". Kasnije je preimenovana u "LG Chemical" i "Lucky - GoldStar". Ime LG zapravo je kratica koja označava "Lucky GoldStar". Lucky predstavlja sreću, dok GoldStar sugerira kvalitetu. Kasnije je kompanija rebrendirana pod imenom LG koje je promovirano kao skraćenica od "Life's Good" (Život je dobar).

Huawei

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei izjavio je da je ime "Huawei" inspirirano sloganom koji je vidio na zidu, "Zhonghua youwei", što znači "Kina obećava" ili "Kina pokazuje obećanje". Riječ Zhonghua ili Hua se odnosi na Kinu, dok youwei znači obećavajući ili pokazati obećanje. Ovo je jedna od verzija priče o tome kako je ime Huawei zaista nastalo, a reflektira ambicije kompanije da postane uspješna u industriji telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik